LOMMEL - Volgend jaar ook windturbines in Bree

Aan de Vlegelstraat in Lommel is de bouw gestart van vier windmolens. Aspiravi - dat de windturbines van Interelectra heeft overgenomen - bekostigt de molens, zinkfabriek Umicore zorgt voor de grond op hun fabrieksterreinen. De turbines zullen stroom voor 3.600 gezinnen leveren.
Volgend jaar worden in Bree windmolens gebouwd, voor Tongeren raken de bouwvergunningen nog niet rond.

Met een klein jaar vertraging - door het wachten op de bouwvergunningen - zijn ze nu in Lommel gestart met het optrekken van vier windmolens op de bedrijfsterreinen van Umicore, vlakbij de grens met Balen. "Het idee is eigenlijk twee jaar geleden bij ons gegroeid, omdat we een belangrijke consument van elektriciteit zijn: 1,2 procent van de totale stroom van BelgiŽ wordt verbruikt bij de productie van zink. Natuurlijk vinden wij groene stroom dan ook belangrijk," zegt Leo Jacobs van Umicore.
Na positieve gesprekken met de stad Lommel kwam ook Interelectra meteen over de brug. De afspraak: de intercommunale zou de windmolens bouwen, de zinkfabriek levert de grond. Maar door de vrijmaking van de energiemarkt mag Interelectra alleen nog stroom leveren, niet meer produceren en dus zijn de bestaande en geplande windturbines verkocht aan Aspiravi: dat bedrijf is opgericht vanuit de intercommunales Interelectra, IVEG, PBE en WVEM is en staat in voor het bouwen en beheren van installaties voor hernieuwbare energie, zoals wind-, water en zonne-energie. Ook in Lommel is Aspiravi dus - samen met financierders Arcopar en Hefboom - voortaan bouwheer.

Vogels

"Afgelopen week zijn we begonnen met het heien van de palen voor de windmolens langs de Vlegelstraat, we hopen in november te starten met proefdraaien," zegt Rik Van de Walle van Aspiravi.
De molens worden 140 meter hoog. Het project wordt geraamd op 9,4 miljoen euro. De vier windmolens zullen 12,5 miljoen kWh elektriciteit produceren, oftewel stroom voor 3.600 gezinnen.
"Op die plek is er genoeg wind en het ligt buiten vogelrichtlijngebied. De molens liggen in industriegebied, ze storen dus niet in het landschap. Ze zijn wel zichtbaar vanaf de ring maar zijn absoluut niet lelijk," klinkt het. Overigens, de molens liggen op het terrein van Umicore maar dat betekent niet dat de stroom rechtstreeks naar de zinkfabriek wordt versast: de windenergie gaat gewoon naar het elektriciteitsnet.

Balendijk

Op dit moment heeft Aspiravi al drie windmolens aan het draaien, in Hasselt. Eind dit jaar komt daar dus Lommel bij.
Volgend voorjaar willen ze ook in Bree beginnen bouwen, de vergunningen daarvoor zijn rond.In Tongeren blijft het wachten op bouwvergunningen. "In Lommel worden ook nog vier windmolens gepland, dit keer op Maatheide," zegt Rik Van de Walle. De plannen voor windmolens langs autosnelwegen zitten ook in een stroomversnelling (maar voorlopig niet in Limburg): in Puurs mag Aspiravi daarmee starten.