LANAKEN - Hoogste windmolens Benelux in Lanaken
Vier turbines aan chemiebedrijf Celanese

In de buurt van chemiebedrijf Celanese in Lanaken is vrijdag een windmolen van 140 meter hoog rechtgezet.

Meteen de hoogste windturbine van de Benelux. De mast meet 100 meter - de doorsnee hoogte is 78 meter - en de wieken zijn 39 meter lang. Electrabel Green Projects bouwt deze maand 4 van deze reuzen in Lanaken. Het project kost 10 miljoen euro.

Electrabel bouwt de molens om aan haar groene stroomverplichtingen te kunnen voldoen.

“Op dit moment is nog maar 0,8 procent van onze stroomproductie in Vlaanderen afkomstig van hernieuwbare energie (wind en biomassa),” zegt woordvoerder Olivier Rossignol van Electrabel. “Tegen 2010 moet dat 6 procent zijn. Of we dat halen?

Tja, veel zal afhangen van de realisatie van de projecten die we plannen.”

Windmolens bouw je immers niet om het even waar in het dichtbevolkte Vlaanderen.

Lichtgrijs

De plannen voor Lanaken datereren al van 2000. Protest van flatbewoners in Maastricht heeft onder meer voor vertraging gezorgd.

“Er was inderdaad angst voor visuele hinder,” zegt projectleider Gert Agten. “We hebben dan een simulatie gemaakt en dat heeft de mensen gerustgesteld. De gemeente Lanaken heeft trouwens de kleur mogen kiezen: lichtgrijs, omdat die het minst opvalt.

Daarnaast moeten we bij de inplanting van windturbines voldoende afstand houden tot woningen, moet het een ‘windsite’ zijn en een industriegebied.”

Celanese

De 4 molens in Lanaken hebben samen een maximumcapaciteit van 8 megawatt,genoeg voor het elektriciteitsverbruik van 5.000 gezinnen.

De stroom wordt rechtstreeks op het net van Celanese gezet. Celanese is één van de grote stroomklanten van Electrabel en hoopt met de groene stroom een stuk te besparen op de energiefactuur. “Het groene imago is natuurlijk meegenomen”, lacht technisch manager Bart Switten van Celanese.“

Daarnaast ontlopen de stroomproducenten met de windturbines een deel van de boetes die ze moeten betalen als ze niet aan hun percentage hernieuwbare energie komen.

Voor Celanese is het project dan weer interessant omdat die boetes anders toch worden doorverrekend aan de verbruikers.

Bovendien loopt het transport van de elektriciteit niet meer over het publieke net, waardoor wij de zogenaamde ‘Eliataks’ ontlopen.”

De groene stroom die Celanese niet nodig heeft, komt automatisch op het publieke net.

De komende maanden gaat Electrabel proefdraaien met de 4 molens en vanaf september moeten ze operationeel zijn. Met windsnelheden van 65 tot 90 km/u draaien de molens op hun volle capaciteit. Eén troost voor wie de molens niet graag ziet:na 20 jaar vervalt de vergunning en worden ze ontmanteld.



21-06-2005 : LANAKEN - Laatste windmolen aan Celanese rechtgezet

Gisteravond is op het industrieterrein aan het kanaal in Smeermaas de laatste van de vier geplande windturbines rechtgezet.

De vier windmolens van liefst 140 meter hoog zullen de komende twintig jaar de skyline van Lanaken bepalen. Al zijn de molens met hun lichtgrijze kleur zo onopvallend mogelijk ingeplant.

Met dit nieuwe windmolenpark tracht Electrabel een stukje meer aan zijn groene stroomverplichtingen te voldoen.

Het windmolenpark in Lanaken is groot genoeg om het jaarverbruik van 5.000 gezinnen te dekken. Kunstvezelproducent Celanese zal in eerste instantie de groene stroom afnemen. Wat overblijft, wordt automatisch op het openbare net gezet. Na een grondige testperiode deze zomer, zal het windturbinepark vanaf september operationeel zijn.